Cesta do minulosti – 1/5 – mladší doba kamenná

Úkoly jsou zcela dobrovolné. Správné odpovědi budou zveřejněny na konci posledního příběhu z mladší doby kamenné, tedy 17.4.2020

„Dobrý den, jmenuji se Neolítos a narodil jsem se zhruba před 13 lety. Pokud budete chtít, rád Vám budu vyprávět, jak vypadá náš běžný den a co jsem dnes vše prožil. Vrátím se tedy do dnešního rána, kde to celé začalo.“

„Začíná svítat. Přiznám se, že se mi dnes vůbec nechtělo vstát. Probudil jsem se se zvláštním pocitem. Určitě to znáte. Začnete se probouzet a uvědomovat si, že to, co jste právě zažili, byl jen sen. Ale sotva otevřete oči, sen se vytratí a zbude jen pocit. Pocit, který je buď hezký nebo špatný. To je jediné vodítko. A tak se převalujete a marně se snažíte vzpomenout.“

„Tak tady já spím. Samozřejmě ne sám. Spím zde s rodinou. Měkká sláma a ovčí kůže pode mnou, vůně ohně a dřeva. To je mé ráno….Slyším, že se probouzejí i všichni ostatní. Mamka s taťkou, bráchové a ségra, ale i zbytek naší velké rodiny.“

„Už mi docela kručí v břiše. Jsem zvědavý, co dnes bude k snídani. Snídani má každé ráno na starosti mamka se ségrou a babičkou. Vždy připraví spoustu jídla pro nás všechny. Někdy máme obilnou kaši, někdy ovoce a oříšky, je to různé.“

„Paráda, dnes jsou obilné placky! Ty já mám strašně rád. Jsou jednoduché na přípravu, hned hotové a strašně dobré. Občas děláme slanou a občas sladkou verzi. Dnes to ale vypadá na tu slanou.“

„Jak vidíte, obilné placky připravujeme na hliněné pícce, na kterou je položený kámen. Kámen se první musí ohněm nahřát. Trvá to tak 20 minut, než je dostatečně rozpálený, že na něm můžeme smažit. Ale pak je to fofr. A jak se placky připravují? To si vezmete mouku, ideálně čerstvě namletou na zrnotěrce….Počkat, vy vlastně možná nevíte, co je zrnotěrka…“

(Výrobu mouky na zrnotěrce si mohou v archeoparku vyzkoušet jak školní exkurze, tak běžní návštěvníci. Zjistěte, jak dlouho trvá připravit dostatek mouky na jeden chléb…)

„Tak to je ona. Vlastně nic složitého. Dva kameny, které mezi sebou drtí obilí až na mouku. Složité to není, ale přiznám se, že jsem rád, že to nemusím dělat. Jsou to hodiny a hodiny nikdy nekončící práce. Mouky je potřeba opravdu dost.“

„Takže tedy, namelete si mouku, do mouky vmícháte trochu soli a přidáváte vodu, dokud nevznikne řidčí těsto. Těsto pak po částech nalijete na rozžhavený kámen, který jste ale předtím potřeli sádlem. Opečete po jedné straně, opečete po druhé straně a máte hotovo. Je to jedno z mála jídel, který zvládnu připravit i já.“

ÚKOL 1: Připravte si doma sladkou i slanou variantu obilných placek a zjistěte, které Vám chutnají více.

a) Slaná verze: do misky nasypte ideálně celozrnnou špaldovou mouku. Mouku přiměřeně osolte. Do osolené mouky pomalu vmíchávejte vodu tak, aby vzniklo těsto podobné těstu na lívance. Osmažte na pánvi vymazané sádlem.

b) Sladká verze: postup je stejný jako u slané verze, pouze místo soli vmícháte med. Hotové placky můžete ještě ozdobit ovocem.

Fotografie svých výtvorů nám můžete posílat na naši e-mailovou adresu archeoparkvsestary@seznam.cz

„Snídaně byla výborná a hlavně vydatná. Kromě placek jsme měli přípravou i celou řadu dalších dobrot. Máme v plánu jít hned po snídani na pole. Energie na práci se tedy hodí.

ÚKOL 2: Zkuste zjistit, které potraviny se mohly objevit na jídelním stole před Neolítem a jeho rodinou. Roztřiďte, které patří do evropského pravěku, a které se na naše území dostaly až později.

V rámci některých programů a akcí pro veřejnost si mohou jak školní exkurze, tak i návštěvníci vyzkoušet výrobu různých pokrmů z mladší doby kamenné. Už jste někdy jedli pravěkou obilnou kaši, „hady“ z obilného těsta nebo první sýr?

______________________________________________________________________________

…pokračování 14. 4. 2020 ve 14:00

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.